Prostatakreft rammer flere mennesker i Norge enn noen annen kreftsykdom. Hvert år får 5.500 nye menn diagnosen og hele 900 menn dør.

Om PSA

PSA står for prostata spesifikt antigen. Det er et enzym som kun produseres i prostata og er en del av sædvæsken. Dersom man har prostatakreft, vil mengden av PSA-enzymet i blodet som regel øke. Noen har et naturlig høyere eller lavere nivå av PSA-nivå i blodet. Det er derfor viktig å sammenligne blodprøver over tid.

Oppdager man kreften tidlig, er sjansen for å overleve større. Hvis prostatakreft for eksempel gir vannlatingsvansker, er det ofte et uttrykk for at den er langtkommen, og hos mange av disse pasientene vil det være tegn til spredning.

Har du tre nære slektninger med prostatakreft, eller to i familien som fikk prostatakreft før de fylte 60 år, har du selv en økt risiko for å få prostatakreft. Menn med kjent BRCA-2-mutasjon i familien bør gjennomføres årlig PSA-testing fra fylte 40. Dette anbefales også for menn med familiær opphoping. Alle andre menn oppfordres til å ta en årlig PSA-test fra fylte 50 år. Kontakt din fastlege og test deg!

En raskt stigende PSA kan tyde på et problem med prostata, som for eksempel:

  • Prostatakreft
  • Betennelse i urinveien
  • Godartet forstørret prostata

Urolog Karol Axcrona:

Hvorfor er PSA-screening viktig?

5000 menn får prostatakreft i Norge hvert år, og altfor mange dør fordi prostatakreften deres oppdages for sent. Basert på de seneste forskningsstudier, krevde den europeiske urologiforeningen (EAU) i 2019 at det innføres nasjonale PSA-screeningsprogram. PROFO stiller seg bak dette kravet og vil gå i dialog med norske helsemyndigheter.

Vi ivaretar dine persondata, og behandler de på en trygg måte. Vi bruker dem til å forbedre oss og gi deg en bedre brukeropplevelse, og alle dine data blir oppbevart i henhold til våre personvererklæring. Les mer