Om PSA

PSA står for prostata spesifikt antigen. Det er et enzym som kun produseres i prostata og er en del av sædvæsken. Dersom man har prostatakreft, vil mengden av PSA-enzymet i blodet som regel øke. Noen har et naturlig høyere eller lavere nivå av PSA-nivå i blodet. Det er derfor viktig å sammenligne blodprøver over tid.

Oppdager man kreften tidlig, er sjansen for å overleve større. Hvis prostatakreft for eksempel gir vannlatingsvansker, er det ofte et uttrykk for at den er langtkommen, og hos mange av disse pasientene vil det være tegn til spredning.

Har du tre nære slektninger med prostatakreft, eller to i familien som fikk prostatakreft før de fylte 60 år, har du selv en økt risiko for å få prostatakreft. Menn med kjent BRCA-2-mutasjon i familien bør gjennomføres årlig PSA-testing fra fylte 40. Dette anbefales også for menn med familiær opphoping. Alle andre menn oppfordres til å ta en årlig PSA-test fra fylte 45 år.

Kontakt din fastlege og test deg!

En raskt stigende PSA kan tyde på et problem med prostata, som for eksempel:

  • Prostatakreft
  • Betennelse i urinveien
  • Godartet forstørret prostata

Her kan du gi et bidrag med enten Vipps eller kort. Du har også muligheten til å gi månedlige bidrag.

Start en innsamling til inntekt for Bartekampen. Du kan lett starte en innsamling og få venner og familie med i kampen!

Kjøp pins, armbånd eller refleks på våre nettsider eller av våre lokallag.

Dersom du har en Facebook-profil, kan du starte din egen innsamling på Facebook til inntekt for Bartekampen. Da kan du oppfordre dine Facebook-venner til å delta i kampen.

Innsamlingskontrollen
Prostatakreftforeningen er medlem av Innsamlingskontrollen. Innsamlingskontrollen gir trygghet for at innsamlingsvirksomhet drives forsvarlig og at pengene går til det formålet som er oppgitt.

Skattefradrag
Husk at du kan få skattefradrag for beløp over 500 kr. Da trenger vi ditt personnummer. Vi trenger opplysninger om navn, adresse og fødselsnummer for at du skal få skattefradrag.